ניתוח קיצור קיבה - רק תחילת הדרך לירידה במשקל
נכתב בתאריך: 21/03/22
ד"ר אסנת רזיאל, כירורגית מומחית לניתוחי הרזייה, המנהלת הרפואית של מלב"י-המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת אסיא מדיקל, מסבירה מדוע ניתוח כירורגי להרזיה חייב להיות מלווה בתמיכה של אנשי מקצוע, כמו פסיכולוג ודיאטנית, כדי להבטיח אורח חיים בריא
השמנת יתר קיצונית, כלומר מסת גוף 40 ומעלה או 35 ויותר שמלווה במחלות נוספות, נחשבת מחלה לכל דבר ועניין. מדוע בעצם?
משקל יתר אינו רק שאלה של אסתטיקה: הספרות המדעית כבר הוכיחה שהוא מקצר את תוחלת החיים, גורם למחלות לב, מעלה את הסיכון ללקות בסרטן, מביא להתפתחות סוכרת, מעלה את לחץ הדם ופוגם בפוריות. וזה רק על קצה המזלג.
הטיפול בהשמנה כולל שינוי בהרגלי התזונה ופעילות גופנית. עם זאת, בשלב מסוים בתהליך ההשמנה צפוי האדם לעבור נקודת אל-חזור, שממנה קשה יהיה לו לרזות ולשמר את משקל גופו התקין לאורך זמן.
ארגון הבריאות העולמי קבע כי הטיפול היעיל היחיד בהשמנת יתר קיצונית בטווח הארוך הוא ניתוח כירורגי להרזיה כמו הצרת קיבה, שרוול קיבה או מעקף קיבה. אולם בניתוח עצמו אנחנו לא משנים את הגורמים למחלה ולא מטפלים באף אחד מהם. אנחנו רק מגבילים את כמות המזון שהמטופל אוכל ומצפים שיחלים ממחלתו.
כיצד מרגיש המטופל ביום שאחרי? סביר להניח שלמרות שטיפלנו במחלתו, יצרנו לו כמה בעיות חדשות, שהרי האוכל שימש עבורו אמצעי להנאה, רגיעה ובילוי, וההשמנה פתרה לו בעיות של התמודדות עם אנשים, עבודה ולימודים.
החברה עדיין תופשת את השמן כחסר מוטיבציה, עצלן וחסר כוח רצון - שלא בצדק. כבדי המשקל ניסו במהלך חייהם כל טריק אפשרי לירידה במשקל - אבל נכשלו. הפתרון הניתוחי מהווה עבורם אפשרות אחרונה לאחר מאבק של שנים במחלת ההשמנה שממנה הם סובלים.
יש לזכור כי הניתוח אכן יביא לירידה המיוחלת במשקל, ישפר משמעותית את איכות החיים ואת התחלואות הנלוות להשמנה - אך המחיר הינו הימנעות ממזון שבמשך עשרות שנים שימש מרכז חייו של כל שמן. הניתוח יאפשר למטופל תחושה חדשה של שובע שתאפשר לו לאכול פחות, אולם במקביל יש ללמד את המטופל כיצד להסתגל לאורח חיים חדש ובריא יותר.
צועדים יחד עם המטופל
תוכנית מלבי לשינוי אורח החיים מבוססת על טיפול קוגניטיבי- התנהגותי, אשר מכוון לשינוי ולמידה מחודשת של התנהגות האכילה.
התוכנית מאפשרת למשתתפים ללמוד תכנים שונים הקשורים לתזונה ולבחירות מזון, ללמוד מהם סוגי המזון שאינם מומלצים לאכילה לאחר ניתוח, ללמוד איך נכון לאכול, מה רצוי לכלול בכל ארוחה ואיך אפשר לבנות בצורה עצמאית תפריט טעים ומזין אשר מתאים להעדפות המזון האישיות של כל אחד.
מעבר לכך, המטופלים עוברים תהליך פנימי שכולל התמקדות בקשר שכל אחד יוצר בין מצב רגשי לאוכל, בחינת התפקיד שממלא האוכל בחיינו, למידת דרכים שונות להתמודדות עם מצבים רגשיים שונים בלי אוכל ועוד. הטיפול כולל פיתוח יכולת לבקרה עצמית, תוך לימוד ההבחנה בין אכילה אוטומטית לאכילה מודעת, למידת הרגלי אכילה בריאים ועוד.
קבלת תמיכה פסיכולוגית ותזונתית נותנת מענה חשוב, שבאמצעותו ניתן לרדת במשקל ולהצליח לשמור על המשקל החדש לאורך זמן. המטופל לומד למלא יומן מזון, מתרגל הרגלי אכילה בריאים (לא מול הטלוויזיה או בנוכחות עיתון), מפתח אחריות אישית, ולומד לשלוט בדחפים ולהרגיע לחצים.
חשוב שהמטופל ירגיש שיש לו בית שני שנותן לו הדרכה, ליווי ותמיכה ארוכי טווח כדי להקל על הסתגלותו לחיים החדשים לאחר הניתוח. המטופל נולד מחדש ואנו מלמדים אותו דרך חיים חדשה וצועדים עמו את צעדיו הראשונים בדרכו החדשה לבריאות טובה יותר ולאיכות חיים משופרת.
המאמר נכתב על ידי ד"ר אסנת רזיאל- מנהלת מלב"י מרכז לטיפול בהשמנת יתר מבית אסיא מדיקל, בית חולים אסותא הברזל 70 תל אביב, 03-7645444