enter-article תזונה נכונה נגד מחלות לב - אל תתנו ללב לשבור אתכם - אתר דיאטנים\יות הגדול בישראל
דיאטנית » מאמרים וחדשות » תזונה נכונה נגד מחלות לב - אל תתנו ללב לשבור אתכם

תזונה נכונה נגד מחלות לב - אל תתנו ללב לשבור אתכם

יותר מעשר אלף איש מתים כל שנה בישראל ממחלות לב. אחת הסיבות לכמות הגדולה היא, תזונה לא נכונה שגורמת לסתימה בעורקי הלב

ההתקדמות האדירה בטיפול הרפואי במחלות לב הצליחה להוריד את התמותה ממחלות לב כליליות למקום השני, לאחר כמעט 50 שנה בהן כיכבו המחלות הטרשתיות בראש הרשימה. עם זאת, גם הטיפול הרפואי המיטבי כיום לא מסוגל לרפא אלא רק להאט את הפגיעה של התהליכים הארתרוסקלרוטיים, ולכן כמו בכל מחלה כרונית, קיימת חשיבות מכרעת למניעה שניונית יעילה, בין השאר על ידי התאמה של תזונה, פעילות גופנית וטיפול תרופתי מתאימים.

כולסטרול-האויב מספר אחד

אף שכידוע כולסטרול חיוני לתפקודו התקין של הגוף (רכיב חיוני במגוון חלקים בתא, הורמונים ועוד), עודף כולסטרול, ובייחוד "כולסטרול רע" (LDL) הוא גורם סיכון מוכח לתחלואה ותמותה קרדיווסקולרית, ומאידך הורדת רמות הכולסטרול אפילו לאחר הופעת מחלה לבבית יכולה לעזור מאוד בפרוגנוזה.

בדרך כלל מעל לשני שליש מן הכולסטרול בגופנו מיוצר על ידי הגוף עצמו, ובגלל היכולת המדהימה של הגוף לייצר כמויות עוד יותר גבוהות של כולסטרול (שהוא כזכור רכיב חיוני עבור פעילות גופנו) תזונה נכונה מתקשה מאוד להוריד את רמות הכולסטרול באדם לא מטופל תרופתית.

חולי לב לעומת זאת מקבלים כמעט תמיד טיפול תרופתי אגרסיבי להורדת קצב היצור (סינטזה) של כולסטרול בגוף (תרופות מקבוצות הסטטינים כמו ליפיטור, סימווסטטין ואחרון). כיוון שכך, תזונה נכונה בהקשה של כולסטרול הופכת להיות קריטית ביותר: המנעות מצריכה של יותר מ-300 מ"ג כולסטרול ליום יכולה להוריד משמעותית את כמות הכולסטרול בדם.

פחמימות פשוטות- האבא של השומן

גורם סיכון נוסף שחשיבותו הוכרה רק לאחרונה הוא ריבוי יתר של פחמימות, ובייחוד פחמימות פשוטות. אף שבאופן מסורתי מחלות לב נקשרו דווקא לאב-המזון "שומנים", מחקרים רבים לאחרונה (שאחד המובילים שבהם בוצע בקריה למחקר גרעיני בישראל) הוכיחו כי הורדה משמעותית של כמות הפחמימות, ובייחוד הפחמימות הפשוטות (סוכרים) במהלך דיאטה, משפרת פלאים מדדי תחלואה לבבית.

מסיבה זו (כמו גם בעקבות מחקרים שמראים חשיבות רבה לצריכת סיבים ופחמימות מרוכבות) ההמלצה העדכנית היא לא להרבות מעל ל50% מן הצריכה הקלורית בצורה של פחמימות, ולהעדיף כמה שאפשר פחמימות מרוכבות (אמילנים) ועשירות בסיבים. בפועל תזונה נכונה מבחינה זו מתבססת על דגנים מלאים כמקור פחמימות עיקרי.
שמני טרנס-

שומני טראנס, ולא רק שומנים רוויים, הוכחו בכמה וכמה מחקרים כגורמי סיכון משמעותיים. כיוון שאין שום דרך להקשיח שמן לכדי שומן (מוצק בטמפרטורת החדר) בלא להפוך אותו לשומן טראנס, מומלץ להמעיט כמה שאפשר בצריכת שומנים ולהעדיף שמנים, בייחוד שמן זית לא מבושל, שמן קנולה טבעי, ושמנים טבעיים המצויים בכמות רבה באגוזים (העשירים גם במינראלים חיוניים), אבוקדו, קוקוס ועוד.

אפילו ממרחים המתגאים בתחולת כולסטרול ושומנים רוויים נמוכה מכילים כמות גבוהה של שומני טראנס, ולכן כאמור לא מהווים חלק אינטגראלי מתוכנית תזונה נכונה.
מומלץ להזמין דיאטנית עד הבית אשר תתאים לכם את התפריט.

אלכוהול-מעט זה טוב

צריכה מתונה של אלכוהול (פחות מחמש מנות, המוגדרות ככוס יין, כוסית משקה חריף או שליש בירה) הוכחה בכמה מטא-אנליזות כמועילה לבריאות הלב.

עם זאת, ההשפעה ההרסנית (מעבר לכל ספק) של צריכה מוגברת של אלכוהול, כמו גם חוסר הבהירות לגבי השפעותיו וערכו הקלורי הגבוהה, לא מצדיקה הוספה מכוונת של אלכוהול לתפריט אך ורק למניעת מחלות לב. המסכנה: מי שנהנה יכול בהחלט לשתות כוס יין/שליש בירה אחת ליום, אולם אין לעבור מכסה זו.

כדי להימנע ממחלות לב, יש להיפגש עם דיאטנית קלינית, ליצור תפריט בריא וכן לארגן לעצכמם תוכנית אימונים מסודרת


עוד באותו נושא

תופעות הלוואי של ירידה מהירה במשקל - למה לצפות?

תופעות הלוואי של ירידה מהירה במשקל - למה לצפות?

ירידה מהירה במשקל מבטיחה תוצאות מהירות וסיפוק מיידי, ומפתה אנשים רבים המעוניינים להשיל קילוגרמים עודפים בפרק זמן קצר. המשיכה של התאמה למידות...

אימוני כוח לירידה במשקל - האם זה באמת עובד?

אימוני כוח לירידה במשקל - האם זה באמת עובד?

אימון כוח הוא צורת פעילות גופנית המתמקדת בבנייה וחיזוק שרירים באמצעות התנגדות. בניגוד לתרגילים קרדיו-וסקולריים המכוונים בעיקר לסבולת ולבריאות...

מהי דיאטת מים ומה הן הסכנות שלה

מהי דיאטת מים ומה הן הסכנות שלה

לא מעט אנשים מאמינים שדיאטת מים יכולה לעזור להם לרדת במשקל, לצערנו רובם לא יודעים את הבעיות הפסיכולוגיות והפיזיולוגיות שדיאטה זו גורמת דיאטת...

משקל גוף -כיצד אתם שוקלים את עצמכם?

משקל גוף -כיצד אתם שוקלים את עצמכם?

לעלות על משקל או לא לעלות במשקל? תשקלו את זה... כל מי שמכניס את הבטן, סוגר את חבילת הוופלים ומרגיש את כל כובד העולם על כתפיו ברגע שהוא רואה...

השמנת יתר- כיצד למנוע מילדים להשמין

השמנת יתר- כיצד למנוע מילדים להשמין

כידוע, אפילו בימנו רוב הסבתות מעדיפות נכדים שמנמנים שאוהבים לאכול. למרות שלפחות בתחום הבריאות הסבתא בדרך כלל צודקת, דווקא בנושא של המשקל...

string(22) "categoryדיאטנית"