דיאטנית
» מאמרים וחדשות
» תוספי תזונה - החומרים להם הגוף זקוק
תוספי תזונה - החומרים להם הגוף זקוק
נכתב בתאריך: 18/04/11
שוק תוספי תזונה מגלגל ברחבי העולם מיליארדי דולרים. לא תמיד המומחים מסכימים עם יעילותם, אך הצרכנים ממשיכים להשתמש בהם
תזונה נכונה זוכה לאחרונה ולשמחתנו הרבה למודעות ציבורית גבוהה, אולם מוצרי מזון רבים הנחשבים כ"בריאים", ובייחוד הקטגוריה של תוספי תזונה, לא תמיד נצרכים על ידי הציבור הרחב בצורה נבונה. כדי לנסות מעט להסביר את הבסיס לעניין, ריכזנו לפניכם המלצות והסברים קצרים לגבי מוצרי מזון מרוכזים (או "תוספי תזונה"), אופן התאמתם ליצירת תזונה נכונה ומאוזנת, והמחירים שלהם. זיכרו כי לא מדובר בשום פנים בתחליף ליעוץ תזונתי אישי.
תוספי ברזל
רמות ברזל נמוכות הן הסיבה השכיחה ביותר לאנמיה (חוסר דם) בעולם המערבי, בייחוד בנשים בגיל הפוריות, ונקשרו במחקרים רבים גם למגוון תופעות בריאותיות שליליות נוספות כמו מטבוליזם איטי (קושי בירידה במשקל), פגיעה בפעילות מערכת החיסון ועוד. חסר ברזל בילדים לפני גיל 4 מסוכן עוד יותר, כיוון שהוא יכול לפגוע בצורה משמעותית באינטליגנציה שלהם.
תזונה נכונה אמורה להכיל מספיק ברזל, אולם במקרים מסויימים, קשה להגיע לרמות ברזל מספקות מתזונה בלבד. מצבים אלו כוללים בין השאר:
- הריון- הצריכה הגבוהה של ברזל בהריון קשה למענה באמצעות תזונה נכונה בלבד
- צמחונות- וקל וחומר טבעונות, מקשה מאוד על מציאת מקורות ברזל. קיימים מוצרי מזון טבעונים לא מעטים המכילים הרבה ברזל (סויה, דגנים מלאים ועוד), אולם הברזל בהם הוא בדרך כלל דו וולנטי ונספג בצורה פחות טובה.
- בעיות אחרות בצריכת מזונות מן החי המכילים רמות ברזל גבוהות- ולו בגלל חוסר אהבה קולינרית של בשר אדום, איברים פנימיים וכו', או הגבלות דיאטטיות (במקרים רבים מדובר על מוצרי מזון המכילים גם לא מעט שומן וערך קלורי גבוהה).
אבקות חלבון
ומכאן ללהיט של כל מפתחי הגוף באשר הם, מקורות החלבון הסינטטיים. אבקות החלבון (לא נתייחס כאן לגיינרים, שהם פשוט אבקת חלבון וסוכר, או לחומרים אחרים כמו הידרוליזט וח. אמינו, שהם מוצרים הרבה יותר יקרים שיעילותם מוטלת בספק) לא חייבות בשום פנים ואופן להיות חלק אינטגרלי מכל תזונה נכונה (גם כאשר מדובר על ספורטאים מקצועיים), ולמעשה ההתייחסות אליהן צריכה להיות כאל מוצרי מזון לכל דבר ולא כאל "מוצרי פלא" ליצירת שריר.
הסוגים הנפוצים של אבקות חלבון כוללים:
- אבקות על בסיס מי גבינה- או חלבון ה-WHEY, הן הנפוצות ביותר (מגיעות במגוון טעמים, ממגוון יצרנים, במחירים של 280-400 ₪ לשני קילו). מדובר בסוג האבקות הזול ביותר, וגם בסוג בו פרופיל ח. האמינו של החלבון מתאים ביותר לפרופיל הצריכה של הגוף האנושי. החסרון המשמעותי הוא לרגישים מאוד ללקטוז (בכל האבקות הללו קיימות שאריות של לקטוז).
- אבקות על בסיס חלבון ביצה- יקרות מעט יותר ובעיקר מאוד לא טעימות. פותחו מלכתחילה כתחליף לרגישים ללקטוז (ואכן יעילות במקרה זה), אולם במקרים הנדירים יחסית של אלרגיה לחלבון החלב עצמו, בדרך כלל תהיו גם אלרגיים לסוג זה של אבקת חלבון.
- אבקות על בסיס סויה- הפתרון המושלם לטבעוניים שביננו, אם כי פרופיל חומצות האמינו שלהן הכי רחוק ממה שהגוף שלנו זקוק לו. מצד שני, האלרגיים יכולים להשתמש בתוסף מזון זה ללא חשש ברוב רובם של המקרים.
צריכה לא נכונה של תוספי תזונה יכולים להביא לשלשולים, חולשות , ואף לגרום לנזקים בלתי הפיכים למערכות הפנימיות של הגוף